Innholdsfortegnelse:

Hvordan vanntette din elektronikk eller PCB: 4 trinn
Hvordan vanntette din elektronikk eller PCB: 4 trinn

Video: Hvordan vanntette din elektronikk eller PCB: 4 trinn

Video: Hvordan vanntette din elektronikk eller PCB: 4 trinn
Video: Неисправности платы управления инвертором холодильника Samsung Советы по ремонту 2024, Juli
Anonim
Hvordan vanntette elektronikken eller PCB -ene
Hvordan vanntette elektronikken eller PCB -ene

I denne instruksen skal vi diskutere metoder for å beskytte en krets mot miljøet, og dette gjelder generelt for kretskort, men du kan ta disse tipsene og triksene og bruke dem også i andre applikasjoner.

Dette vil stort sett ikke være den vitenskapelige og tekniske måten å gjøre ting på, men mer en praktisk og rimelig tilnærming ved bruk av kjemikalier som enkelt kan kjøpes og brukes hjemme. Jeg vil vise deg noen forskjellige metoder, fortelle deg fordeler og ulemper, samt steder hvor du kan kjøpe utstyret du trenger.

Trinn 1: Se videoen

Image
Image

Videoen beskriver alle metodene som vises her, så jeg anbefaler å se på videoen først for å få en oversikt over hver metode, fordeler og ulemper som jeg finner gjennom forskjellige tester av de foreslåtte løsningene.

Trinn 2: Få de nødvendige kjemikaliene

De forskjellige metodene
De forskjellige metodene

Dette er kjemikalier som jeg vanligvis oppbevarer i elektronikklaboratoriet mitt, så jeg trenger ikke vente på at de skal leveres når et bestemt prosjekt trenger det:

  • Neglelakk, få dette fra dollarbutikken.
  • PCB -lakkspray: TME, Amazon. Denne typen og modellen er tilgjengelig i EU, men hvis du er i en annen region, vil du kanskje søke etter det som er tilgjengelig lokalt.
  • UV -herdelig loddemaske: Aliexpress, Ebay, Amazon.
  • Zoombar LED UV -lommelykt: Aliexpress, Ebay.
  • Kafuter 705 Gjennomsiktig silikonlim: Aliexpress, Ebay.

Ikke bruk din kones neglelakk, ikke gå gjennom stashen hennes. Du har blitt advart! Få billige ting fra dollarbutikken.

Trinn 3: De forskjellige metodene

De forskjellige metodene
De forskjellige metodene
De forskjellige metodene
De forskjellige metodene
De forskjellige metodene
De forskjellige metodene

Metode 1 - Klar neglelakk

Dette er sannsynligvis den enkleste og vanligste metoden hobbyfolk bruker for å forhindre at fuktighet og støv kommer på et kretskort. Det har fordelen av å være veldig billig, lett å finne og enkel å bruke, men det har også noen ulemper som vi skal diskutere. Neglelakk vil sette seg ganske raskt og bli dette ganske harde belegget på kretskortet.

Så du vil sannsynligvis få kretsen din godt testet før du belegger den med neglelakk, det er ingen vei tilbake. Også neglelakk siden den er designet for negler ikke liker de høye temperaturene, så hvis kretsen din blir varm, kan belegget bli svidd og bare skrelle bort. Selv med disse ulempene har neglelakk sin plass og vil bli brukt av og til.

Metode 2 - Spesiell PCB -lakk

Det er sannsynlig at du vil finne denne typen produkter med et lignende navn fra en annen produsent, dette er for det europeiske markedet, jeg tror det er laget i Polen og det er relativt enkelt å finne det i Europa. Hvis du er i USA, kan du ha forskjellige merker som selger en lignende løsning. Dette er i utgangspunktet et belegg i form av en spray, så det er enkelt å påføre det jevnt over hele kretskortet. Når den har stivnet, forblir den gjennomsiktig og skaper et hardt beskyttelseslag, men beholder fortsatt en viss fleksibilitet som forhindrer at den sprekker hvis du har noe bøyning i kretskortet. På boksen står det også at du kan lodde gjennom det, jeg har ikke prøvd det, men jeg kan tenke meg at det bare smelter ved loddetinnet. Så denne lakken er litt mer optimalisert for søknaden vår, dette er sannsynligvis min løsning til når jeg for eksempel trenger å beskytte en PCB mot fuktighet. Jeg anbefaler på det sterkeste at du skaffer deg en boks med slike ting

Metode #3 - UV -herdelig loddemaske

Dette gir mye mening fordi brønnlodemaske har blitt brukt fra begynnelsen av PCB -produksjon for å beskytte kobberet. Den har god temperaturstabilitet, god vedheft som er ideell for å beskytte utsatt kobber eller en liten modifikasjon på et brett. Du kan få UV -herdelig loddemaske i en rekke farger, du kan finne disse tingene på aliexpress, den kommer i en sprøyteform og den er veldig billig. Deretter trenger du en UV -lommelykt, legg en dråpe av dette, skinn UV -lyset og på 30 sekunder stivner tingene til et fint beskyttelseslag.

Men dette har også noen begrensninger, for eksempel er det ganske flytende ting, så du kan bare gjøre et tynt beskyttelseslag med disse tingene, og det fungerer best på flate overflater. Du kan for eksempel ikke belegge en hel kretskort i disse tingene, det er bare ikke praktisk, og du vil ikke få gode resultater. Det fungerer best for flate ting som eksponert kobber på en PCB eller små mods og reparasjonskabler.

Metode #4 - Klar silikonlim

Min neste løsning innebærer dette nylig oppdagede silikonlimet, det er laget av dette selskapet med et navn som er ganske vanskelig å uttale, men det er modellnummer 705. Dette er gjennomsiktig silikonlim, spesielt for elektronikk. De hevder at den er ikke ledende, den har god vedheft og god temperaturstabilitet. Så dette er noe nytt for meg, jeg har ikke testet det over lengre perioder for å se om det er bra på lang sikt, men så langt liker jeg det jeg ser. Det er ganske mykt du kan stikke hull på dette med en multimeter sonde og gjør noen målinger, og jeg tror at den fortsatt vil opprettholde en anstendig mengde beskyttelse selv etter at den er gjennomboret, av materialets tetthet å dømme. Dette har den fordelen at du også kan bruke den til å feste forskjellige elementer til en PCB, for å hindre at de blafrer i vinden.

Trinn 4: Avsluttende tanker

Siste tanker
Siste tanker

Det er sikkert andre metoder du kan bruke for å beskytte elektronikken din fra miljøet, for eksempel kan jeg også nevne konformt belegg eller pottemasser, men det er ikke akkurat hobbymetoder fordi kjemikaliene som er involvert vanligvis kommer i store mengder som er vanskelige å sende fordi av deres datablad og også vanskelig å håndtere i et typisk hjemmemiljø.

Det er et blogginnlegg om emnet hvis du vil sende meg noen tilbakemeldinger, kan du gjøre det i kommentarene, og du kan også sjekke ut Youtube -kanalen min for flere fantastiske prosjekter: Voltlog Youtube Channel.

Anbefalt: